Lexpo: “Eigen server voor kleine advocatenkantoren onveilig en inefficiënt”

Kleine kantoren met vijf tot tien advocaten zouden vanwege beveiligingsproblemen geen eigen server mogen hebben. Deze uitspraak werd gedaan door Olaf van Haperen van Kneppelhout & Korthals tijdens één van de paneldiscussies vorige week donderdag op Lexpo, het nieuwe evenement over juridische innovatie.

Nadelen van een eigen server

Eerder stelde wij al dat aan het gebruik van eigen servers veel nadelen kleven. Beveiligingssystemen moeten worden ingericht op enterprise niveau om de kans op data lekken te minimaliseren. Dan nog is het systeem vandaag niet hetgeen wat morgen de realiteit is. Daar gaan de ontwikkelingen simpelweg te snel voor. Een systeembeheerder is dus een vereiste bij het beheren van een eigen server binnen uw advocatenkantoor.

Veel kleine kantoren met een eigen server of NAS hebben vaak onterecht een gevoel van veiligheid. Puur omdat het apparaat fysiek op het kantoor aanwezig is. Helaas is het tegendeel vaak waar: Een NAS of server die een jaar lang niet meer geüpdatet brengt meer beveilingsrisico’s met zich mee dan het gebruik van Amerikaanse cloud services.

Wel of niet in de cloud?

Tijdens dezelfde paneldiscussie blijkt verder dat de vraag omtrent het werken in de Cloud inmiddels is achterhaald. Alle aanwezigen claimen minimaal één van hun ‘tools’ of diensten in de cloud te hebben. Bij veel advocaten blijkt nog wel onduidelijkheid te heersen waar precies op te letten bij de aanschaf van een cloud dienst. Veel waarde wordt er gehecht aan de aanwezigheid van specifieke functionaliteiten maar ook aan de kunst van het weglaten van hetgeen wat niet gebruikt wordt of overbodig wordt bevonden: Dat verhoogt immers het gebruikersgemak en de efficiëntie omdat bepaalde functionaliteiten sneller gevonden worden. Een branche specifiek pakket is hierbij de oplossing.

Enkele weken geleden schreef ik al eerder een artikel over de vier aandachtspunten bij het werken in de cloud voor de advocatuur. Met deze praktische aandachtpunten bij de hand moet iedere advocaat in staat zijn om de juiste tool te selecteren voor zijn of haar kantoor.

Plaats een reactie