Cliënten werven voor advocaten: De kracht van focus

Nieuwe cliënten werven? Als een solo of klein advocatenkantoor kan het identificeren en targetten van een specifieke niche in de advocatuur met uw marketing materialen zoals de website en content een ongelooflijke ‘boost’ zijn voor uw kantoor en het werven van nieuwe cliënten vereenvoudigen. Daarnaast is het een unieke kans om u te differentiëren van de concurrentie. Wanneer u uzelf verkoopt als een all-round advocaat, is het gemakkelijk om op te gaan in de massa. Echter, als u uzelf verkoopt als een gespecialiseerde advocaat op een bepaald gebied kunt kan uw doelgroep smaller gedefinieerd worden, efficiënter nieuwe leads genereren en zelfs een marktleider worden binnen de niche.

Maar hoe bepaald u nu welke niche er voor u interessant is? Waar zou u zich op moeten specialiseren met uw kantoor?

Cliënten werven voor uw advocatenkantoor in een niche

Een advocatenkantoor in een niche is niet alleen financieel aantrekkelijk, het kan ook persoonlijke beloningen teweeg brengen voor u als advocaat. Wanneer u de niche bepaald die u wilt gaan bedienen is het belangrijk om ook te kijken of u deze niche wel interessant en leuk vindt om te bedienen om gemotiveerd te blijven. Het beste is om een niche te vinden waarvoor u intrinsiek gemotiveerd bent. Daarmee wordt bedoeld door interesse vanuit uzelf als persoon en niet door bijvoorbeeld een grote zak met geld of overige bedrijfsresultaten. Het vinden van een niche die betekenis geeft aan uw werk gaat een stuk verder dan één die u kiest op basis van winstgevendheid, alhoewel het natuurlijk perfect zou zijn als u beide zou kunnen combineren. Kies dus het type recht uit welke u als advocaat leuk vindt om te beoefenen, de cliënten die u graag zou willen bedienen en/of wat u echt voldoening zou geven aan het einde van de dag. De monetaire beloning zal dan vanzelf volgen.

Wees gefocust

De vier factoren bij het uitkiezen van een niche zijn cruciaal en tevens ook beschreven door auteur Stephen Fairley die het boek ‘Practice Like a Generalist, Market Like a Specialist’ schreef.

  • Focus op een specifieke industrie. Kies twee tot drie specifieke industrieën zoals financieel, vastgoed, intellectueel eigendom voor software ontwikkeling, etc.
  • Focus op grootte of omzet. U kan uw advocatenkantoor focussen op omzet of grootte, zoals: min. 1 miljoen in vaste active, 5-50 miljoen in omzet of in het geval van particulieren, minimaal een dubbel modaal inkomen)
  • Focus op de diensten die u levert. Misschien wilt u de focus van uw advocatenkantoor juist leggen op de diensten die u levert, zoals witte borden criminaliteit, Spaans sprekende cliënten of scheidingen
  • Focus door bovenstaande drie te combineren. De meeste krachtige manier om te specialiseren is door gebruik te maken van alle drie de manieren. Dus niche uzelf op industrie, grootte en het type diensten.

Wat wil de markt?

Tot nu toe keken we enkel naar wat u als advocaat zou willen doen. Maar waar is de markt nu eigenlijk naar op zoek? Het is belangrijk om een match te hebben tussen wat ‘trending’ is en wat u leuk vindt om te doen. Naar welke juridische diensten zijn de mensen in uw werkgebied naar opzoek? Op welke trend zou u kunnen inzetten?

Volg blogs gericht op de advocatuur en juridische dienstverlening om op de hoogte te blijven van ontwikkelingen in uw branche. Google Trends is een perfecte manier om te kijken welke potentiele cliënten er opzoek zijn naar de diensten die u zou willen gaan bieden op verschillende niveaus. Het is met Google Trends zelfs mogelijk om meerdere specialisaties tegenover elkaar te vergelijken om te zien welke opkomend en welke neergaand zijn.

Testen, testen en testen

Als u eenmaal een niche denkt te hebt gevonden, stel dan een eenvoudige ppc (price-per-click) campagne op, doe wat aan social media marketing en geneer een paar blog posts over de gevonden niche. In plaats van uw hele website opnieuw vorm te geven moet u eerder denken aan het opzetten van speciale landingspagina’s. Bedenk ook dat het weleens een niche kan zijn omdat er gewoonweg te weinig business is. In dat geval moet u terug naar de tekentafel. Door het verbeteren en herdefiniëren van je niche zult u er gegarandeerd één in no-time vinden.

Plaats een reactie