Advocatenkantoor starten: Stappenplan

Ieder jaar komen er in Nederland steeds meer nieuwe bedrijven bij waarbij vooral advocatenkantoren in trek zijn. Iedere beginnende advocaat denkt er ook wel eens aan om zijn eigen advocatenkantoor te starten. De tijd dat advocaten allemaal voor grote advocatenkantoren gaan werken is verleden tijd. Steeds meer beginnende advocaten willen zelf graag een advocatenkantoor starten. Tijdens de studie heeft u vooral geleerd hoe u succesvol de belangen van uw cliënt verdedigd maar niet hoe u bedrijfsmatig een eigen kantoor start. Met dit stappenplan voor starters helpen wij u graag bij het starten van uw eigen advocatenkantoor. Hoe start u een advocatenkantoor? En wat komt er allemaal kijken bij het starten van een advocatenkantoor?

Inhoudsopgave

  1. Advocatenkantoor starten: Het ondernemingsplan
  2. Uw kantoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel
  3. Advocatenkantoor starten: Zakelijke rekening openen
  4. Nieuw advocatenkantoor BAR registreren
  5. Inschrijven bij de Nederlandse Orde van Advocaten
  6. Nu zorgen dat uw advocatenkantoor straks gestroomlijnd werkt
  7. Advocatenkantoor starten: Cliënten vinden!
  8. Cliënten vinden voor uw kantoor: Go offline

1. Advocatenkantoor starten: Het ondernemingsplan

Voordat u ook maar denkt aan het starten van uw eigen advocatenkantoor dient u een strategisch plan te schrijven: Ook wel een ondernemingsplan genoemd. In dit plan maakt u uw idee concreet en heeft u inzicht of het plan voor het starten van een eigen advocatenkantoor wel haalbaar is. Zo komt u er tijdens onderzoek bijvoorbeeld achter dat de vestigingsplaats die u voor ogen had voor uw kantoor misschien toch niet z’n goed idee is. Daarnaast komen zaken als uw rechtsvorm (bv/eenmanszaak/VOF), uw doelgroep en financiën aan de orde in uw ondernemingsplan. Hoeveel omzet bent u bijvoorbeeld van plan te gaan behalen in uw eerste jaar?

De Kamer van Koophandel biedt kan-en-klare oplossingen om een ondernemingsplan te schrijven. Dit plan helpt u naast inzicht te geven ook aan een mogelijke financiering voor het starten van uw kantoor.


2. Uw kantoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel

Wanneer uit het ondernemingsplan in stap één blijkt dat het plan voor het starten van uw eigen advocatenkantoor haalbaar is gaat u uw kantoor inschrijven bij de Kamer van Koophandel. Als u voor een eenmanszaak of VOF kiest kunt u met uw identificatie gegevens langs gaan bij de Kamer van Koophandel. In het geval dat u heeft gekozen voor een BV moet een notaris de akte opstellen. De notaris handelt veelal ook de deponering/inschrijving van uw advocatenkantoor af bij de Kamer van Koophandel. Er zijn veel partijen op internet te vinden die dit voor een laag tarief regelen. De website BV-Oprichten doet dit al vanaf 349,00 euro.

3. Advocatenkantoor starten: Zakelijke rekening openen

Om uw bedrijf te starten dient u een zakelijke rekening te openen. Een aanrader is de ING Bank vanwege de goede (online) faciliteiten en omdat het ze het eerste jaar geen kosten rekenen voor het ING starterspakket.

4. Nieuw advocatenkantoor BAR registreren

Voordat u zich gaat inschrijven bij de Nederlandse Orde van Advocaten dient u eerst uw nieuwe advocatenkantoor BAR te registreren. BAR (Beheer Advocaten Registratie) is een landelijke registratie van advocaten en is voortgekomen uit een samenwerkingsverband tussen de Nederlandse Orde van Advocaten, de Raad voor Rechtspraak en de Raad voor Rechtsbijstand.

5. Inschrijven bij de Nederlandse Orde van Advocaten

Als legitiem advocatenkantoor dient u zich in te schrijven bij de Nederlandse Orde van Advocaten. Randvoorwaarden zijn het hebben van een stichting derdengelden en een aantal (aansprakelijkheids) verzekeringen. Een stichting derdengelden moet worden vertegenwoordigd door twee bestuursleden. Dat kan in het begin u en uw accountant zijn. Meer informatie over het oprichten van een stichting derdengelden vindt u op de website van stichtingservice. Daarnaast zijn er nog meer dingen waar u rekening mee moet houden bij uw inschrijving bij de Nederlandse orde van advocaten. Lees alles over de entreetoets op de website van de Nederlandse orde van advocaten.

Na aanmelding bij Beheer Advocaten Registratie (BAR) krijgt u meestal automatisch de uitnodiging om de entreetoets in te vullen. Dit doet u online.

6. Nu zorgen dat uw advocatenkantoor straks gestroomlijnd werkt

Ondernemen is leuk en zeker als u het vak beoefent waar uw interesses liggen. Zorg er dan ook goed voor dat u niet ’s avonds laat nog thuis bezig bent met uw administratie of met het maken van back-ups van uw documenten. Zorg dus voor goed document management en een gedegen financiële afhandeling. Stel algemene voorwaarden op en automatiseer uw facturatie: Stuur bijvoorbeeld uw facturen per e-mail en zorg voor een standaardsjabloon.

Zorg ook dat u plaats onafhankelijk kunt werken en uw documenten altijd bij de hand heeft. Op deze wijze kunt u ook uw facturen en documenten eenvoudig delen met uw cliënt zonder telkens op een (onveilige) manier documenten per e-mail te sturen. U kunt als startend advocatenkantoor tegen een korting van 10% gebruik maken van Files42 Document Management voor de advocatuur. Vraag hier uw gratis demo aan. Goed document management is van belang voor het stroomlijnen van de informatie binnen uw advocatenkantoor. Tevens bespaart u op jaarbasis een modaal jaarsalaris omdat u meer tijd over houdt voor dingen waar u wél een factuur voor kunt sturen.

7. Advocatenkantoor starten: Cliënten vinden!

In het begin zal u hier het meeste tijd kwijt aan zijn: Het zoeken van cliënten. Omdat uw budget als startend advocatenkantoor veelal beperkt is kunt u het best beginnen met online marketing. Zorg dat u zichtbaar bent op internet. Meld u aan bij Google Mijn Bedrijf en laat een goede website bouwen. Een goede website is een website die ook goed werkt op een mobiele telefoon. Factory42 of DTG zorgt dat u binnen afzienbare tijd een goede website heeft. Factory42 biedt voor starters een korting van 10% op de totaalprijs van €499,-. Daarnaast hoeft u zich bij Factory42 ook niet meer zorgen te maken over het beheer van uw website: Dit wordt voor 13,95 euro per maand al voor u gedaan.

Daarnaast helpt het gebruik van social media ook enorm. Meld uw kantoor daarom aan bij zowel Facebook, Twitter en Linkedin. Koppel uw eigen Linkedin profiel aan uw bedrijfspagina en ga op Twitter andere advocaten en organisaties volgen die u business kunnen opleveren. Vergeet niet om uw social media netwerk uit te nodigen om uw pagina te volgen of te liken. Daarnaast dient u regelmatig updates te plaatsen.

8. Cliënten vinden voor uw kantoor: Go offline

Is de lokale media al op de hoogte dat u uw kantoor bent gestart? Stel een goed persbericht op en stuur deze naar lokale media. Bent u de zoon of dochter van een bekende advocaat? Schroom dan ook niet om uw persbericht te sturen naar de grotere vakbladen zoals Advocatie of Mr. Online.

Lokale media vinden het vaak leuk om te berichten over nieuwe lokale ondernemingen. Daarnaast levert het u direct bekendheid op.

Plaats een reactie